Windows 8, 10 and Server 2012 R2 upgrade stops at “Setting up a few things”

Posted: October 24, 2014 in HyperV, Information, Server 2012, Windows 10, Windows8
Tags: , , , , ,

I’ve done upgrades on several computers and for the most part never had an issue, but everyone now and then I have found that while the Windows install goes all the way through the installation and device setup, it then seems to get stuck during the very last “Setting up a few more things” stage, sometimes stopping at a frustrating 79%!

I’ve tried leaving them for several hours but it never gets past that point. A hard reset is the only option, after which Windows restores the previous version. So at least nothing is lost other than time.

In all cases though, I’ve found the problem is having the Hyper-V role installed. There must be something about the Hypervisor that causes a problem.

After the OS rolls back, go into roles and features and remove the Hyper-V role, then try the upgrade again. After it completes just add the Hyper-V role back in again and it should pick up all the previous settings.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s